Vertigo (Vrtoglavica)

Vertigo (Vrtoglavica)

Šta je vrtoglavica?

Vrtoglavica kao simptom je (osećaj) okretanja vanjskog sveta ili osećaja rotiranja sopstvenog tijela. Ponekad može postojati osećaj da se okruženje ili osoba zamahuje.

Druge senzacije koje pacijenti nazivaju „vrtoglavica“ su: nesvestica, vrtoglavica ili osećaj nesigurnosti, strah od pada u neurotike.

Napadi na vertigo mogu biti praćeni bledenjem, znojem, promenom pulsa, padom ili povećanjem krvnog pritiska, bolom, povraćanjem i dijareje. Ojačana je okretanjem glave. Reakcije na održavanje ravnoteže obično se nesvesno sprovode.

Vrtoglavica je zapravo halucinacija pokreta.

Uzroci vrtoglavice

Uzrok može biti:

 1. Lezija na bilo kom mestu u vestibularnom stazu dovodi do poremećaja u prijemu tačnih informacija koje dobijamo o položaju našeg tela.
 2. Oticus je uzrokovan bolestima srednjeg uva i upaljenim lavirintom, za razliku od Menerove bolesti, koja je posledica uticaja unutrašnjeg uha slabije prirode čiji uzrok nije poznat.
 3. Akutna febrilna stanja, hronične infekcije i injekcije: alkohol, kofein, nikotin, salicil, atropin, morfijum, digitalis, sedativi i hipnotici.
 4. Vertigo epidemija – verovatno virusna etiologija: iznenadno povraćanje i vrtoglavica, nesigurnost u pokretu može trajati nekoliko nedelja. Oporavak je potpun. Th: LARGACTIL, BIMARAL.
 5. Autointoksikacija: uremija, dijabetes.
 6. Periodična acetonemična povraćanje neuropatske dece. Pojava vegetativne neuroze se javlja sa vrtoglavicom sa mirisom acetona iz usta.
 7. Psihogeno vrtoglavica spada u grupu fobija, posebno nakon povrede glave.
 8. Visina vrtoglavice sa odloženim osobama.
 9. Anemične i hiperemijske bolesti.
 10. Kinetoza zbog produžene iritacije n.vestibularisa. Uloga vestibularnog živca je prenošenje impulsa vezanih za telesnu orijentaciju u prostoru. „Marine Disease“, „Automobile Disease“ – kao Traveler: Ovaj poremećaj je teži sa zatvorenim očima. Preventivno se preporučuje: Bimaral, Reglan, Klometol i sar.
 11. Velika i mala bolest mozga, arterioskleroza mozga.
 12. Traumatske povrede glave daju vrtoglavicu odmah nakon povrede i kasnije.
 13. Kardiovaskularne i vaskularne bolesti: angiospazam, hipertonija i hipotonija.
 14. Vizuelni poremećaji sa dioptrijama daju vam vrtoglavicu.
 15. Reflektivna vrtoglavica kroz simpatikus se javlja kod gastrointestinalnih bolesti, hormonskih parazita, bubrega, jetre i bolesti nosa.
 16. Vrtoglavica kao simptom može biti uzrokovana migrenom i epilepsijom
 17. Alergije

Otklanjanje vrtoglavice

Vrtoglavica kao simptom je jako neugodan, ali na svu sreću najčešće lako izlečiv. Dijagnostička procedura obuhvata medicinski pregled neurologa, ORL i drugih. Rombergov test je jednostavan: pacijent stoji s nogama stegnutim zajedno, ruke su mu ispru napred. U slučaju oštećenja dubinske osetljivosti, pacijent se zaglavi i pada, a svojim očima kompenzuje ovaj defekt, jer vidi položaj u prostoru i ispravlja ga.

Kod povreda malog mozga i oštećenja vestibularnog sistema, stajanje je nesigurno ili nemogućno i sa otvorenim očima, a zatvaranje očiju ne stvara znatno pogoršanje.

Terapija vrtoglavice je nespecifična: sedativi, npr. Diazepam, kao i sedativni antihistaminici: Dimigal, Phenergan, Stugeron forte, Cinedil, Urutal.

Kada se obratiti lekaru:

Najpre otkloniti moguću situaciju koja je dovela do tegoba, a ako nema efekta, obratiti se lekaru koji će prepisati terapiju ili uputiti na dodatno ispitivanje.

dr Gordana Bresjanac-Mali
neuropsihijatar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email