Centar za ishranu

zdrava ishrana

 

Zapadnjačka, NCEP, Atkins, Dukan, Paleo, Weight Watchers, DASH, Košer, Halal, post, bezglutenksa… – sve su to dijete. Poznavaoci kažu da ih ima više od dve stotine. Neke od ovde pobrojanih su izbor gojaznih osoba, kako bi skinuli višak kilograma, pojedinima se pribegava iz religioznih razloga, druge su nužne zbog alergija na gluten ili  druge sastojke hrane… 

Najbolja ishrana je ona koja obezbeđuje sve potrebne vitamine i minerale u količinama koja je potrebna određenoj osobi. Ako jedna vrsta dijete odgovara jednom pacijentu, ne znači da će odgovarati i drugom. Otuda su veoma važni pregledi, analize i konsultacije sa nutricionistom. Kalorije je potrebno unositi u odgovarajućoj količini, a trebalo bi da potiču iz proteina, masti i ugljenih hidrata u odnosu koji je neophodan za zdravlje svake osobe.

Zadatak nutricioniste je da se fokusira na rešavanje uzroka problema, umesto na lečenje simptoma. Najvažnije je razviti zdrav odnos pacijenta prema hrani uz njegovo potpuno razumevanje važnosti ishrane za optimalno zdravlje.

Osnovni postulat pravilne ishrane je da hrana nije samo izvor energije, već hranljivih sastojaka koji organizam čine zdravim, koji ga regenerišu i oporavljaju. Veoma je važno poznavati osnove nutricionizma, kako bi svaka osoba napravila pravi izbor namirnica koje će konzumirati i koje će  imati najpovoljniji uticaj na njihovo fizičko i mentalno stanje.

Telo najbolje koristi hranu u svom prirodnom obliku i na taj način se stvara zdrava energija koja nam je potrebna za život. Fokus je na integralnim namirnicama, namirnicama u njihovom prirodnom obliku, a ne na prerađenoj hrani.

Razvijanje zdravih prehrambenih navika, kao i sigurniji odnos sa hranom – put je ka zdravlju.

Ravnoteža dobrog zdravlja:

  • postaviti realan i merljiv cilj
  • obezbediti pravilnu i uravnoteženu ishranu
  • održavati zdravu telesnu težinu
  • biti fizički aktivan
  • unositi dovoljno vode
  • obezbediti kvalitetan san
  • kloniti se stresa u meri u kojoj je to moguće

Karakteristike prvog pregleda

  • Uzimanje detaljne anamneze pacijenta
  • Merenje sastava tela pomoću INBODY 270 analizatora
  • Konsultacija sa nutricionistom i izrada individualnog plana ishrane
  • Kontrolna merenja u dogovorenim periodima

Svojim klijentima „Vizim” preporučuje: (ovo uraditi fontom kao I u prethodnim segmentima gde je predviđeo, pogledati početak)

  • da pre dolaska kod subspecijaliste obave sveobuhvatni internistički pregled kako bi se ustanovio problem i potvrdila potreba za daljim pregledima i ispitivanjima
  • da ponesu prethodnu medicinsku dokumentaciju, ako i sledeće laboratorijske nalaze koje ne smeju biti starije od šest meseci: kompletna krvna slika, holesterol, HDL, LDL, trigliceridi, glukoza, gvožđe, AST i ALT. Sve ove laboratorijske analize mogu se uraditi i u Domu zravlja Vizim.
  • da ne jedu bar dva sata pre merenja sastava tela, kao i da se ne uzimaju mnogo tečnosti
  • da neposredno pre merenja izbegnu rekreaciju i/ili trening

Analiza sastava tela  na savremenom medicinskom analizatoru obuvata:

  • određivanje telesne mase
  • određivanje mišića (kg)
  • masno tkivo (kg)
  • telesne tečnosti
  • nemasno tkivo
  • minerali
  • protein
  • indeks telesne mase BMI
  • procenti masti u telu
  • odnos obima stuka i bokova WHR
  • bazalni metabolizam BMR (kcal)
  • segmentana analiza masti i mišića
  • planer fizičke aktivnosti
  • nivo visceralne masti
  • nivo gojaznosti
  • ciljana težina

Izrada jelovnika

Na osnovu dobijenih rezultata nutricionista izračunava i kreira individualni plan i program ishrane.

Nutricionisti bi trebalo da se obrate osobe koje:

  • imaju problem sa viškom kilograma i trpe posledice koje nastaju kao rezultat prekomerne težine
  • imaju povišeni holesterol i/ili trigliceride
  • imaju masnu jetru
  • imaju insulinsku rezistenciju
  • pate od hormonskog disbalansa
  • imaju probleme sa štitnom žlezdom
  • pate od hroničnog umora
  • imaju dermatitis
  • pate od alergija
  • imaju druge zdravstvene probleme