Radiološka dijagnostika

Radiološka dijagnostika

Radiološka dijagnostika ili ultrazvučna dijagnostika je neškodljiva i bezbolna metoda kojom se dobijaju informacije o stanju unutrašnjih organa i tkiva. Radimo ultrazvuk abdomena, male karlice, mekih tkiva, dojki, skrotuma i testisa, štitaste žlezde, tetiva, mišića itd.

                           Ultrazvuk

Ultrazvuk je zvučni talas visoke frekvencije preko 20000 Hz i u medicini se koristi poslednjih 50 godina. Postao je najkorišćenija tehnika koja ima značajno mesto u dijagnostici gastroenteroloških, kardioloških, endokrinoloških, uroloških, ginekoloških, reumatoloških, ortopedskih oboljenja.

Radiološka dijagnostika koju vršimo u našoj ustanovi se izvodi na savremenoj opremi. U okviru ultrazvučnog kabineta Doma zdravlja Vizim mogu se obaviti sve vrste ultrazvučne dijagnostike na aparatu MyLab50 proizvedenom 2008 godine. To je jedan od nasavremenijih aparata visoke klase firme ESAOTE.

 

                 Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je metoda koja ima za cilj da sagleda veličinu, strukturu solidnih organa abdomena i eventualno prisutne patološke promene na njima.

Indikacije za ultrazvučni pregled abdomena su najčešće bolovi u trbuhu, mučnina, gubitak na težini, žutica, palpabilne tumorske mase, promene i oboljenja jetre, upale, kamenčići i promene na žučnoj kesi i bubrezima, smetnje pri mokrenju, pojava krvi u mokraći itd.

Rutinski ultrazvučni pregled abdomena svodi se na pregled parenhimskih organa gornjeg abdomena (jetre, žuči i žučnih puteva, pankreasa, slezine, bubrega, nadbubrežnih žlezda, retroperitonealnih limfnih žlezda, abdominalne aorte, mokraćne bešike). Moguće su, naravno, i dopunske pretrage, kao što je ispitivanje protoka kroz krvne sudove abdomena upotrebom pulsnog doplera.

Transvaginalni i transrektalni ultrazvuk

Sagledavanje struktura male karlice (uterus, jajnici, prostata) je uglavnom orijentacijsko. S obzirom na to da u tom području bolji prikaz daju ginekološki, transvaginalni i transrektalni ultrazvuk.

Primena ultrazvuka u sagledavanju šupljih organa abdomena (želudac, dvanaestopalačno crevo, jejunum, ileum i debelo crevo) je znatno ograničena, zbog prisustva gasova i sadržaja u crevima, od kojih se ultrazvučni snop znatno reflektuje i ometa pregled. Zato se za pregled navedenih organa koriste prevashodno endoskopske metode (gastroskopija i kolonoskopija).

Priprema za ultrazvučni pregled abdomena podrazumeva gladovanje 5-6 sati pre pregleda uz unos obične vode i to najmanje 5-6 čaše vode 90 minuta pre pregleda (da bi tečnost bila prisutna u mokraćnoj bešici).

 

            Ultrazvuk mekih tkiva vrata

Ultrazvuk mekih tkiva vrata daje uvid u stanje štitaste žlezde, paraštitastih žlezda, pljuvačnih žlezda i limfnih žlezda vratne regije.

 

              Ultrazvuk štitaste žlezde

Ultrazvuk štitaste žlezde je neizostavna dijagnostička metoda praktično svih bolesti štitnjače. To mogu biti različite difuzne bolesti i upale, do različitih nodoznih promena, cisti i tumora. Prilikom pregleda sagledava se veličina, struktura štitaste žlezde, prokrvljenost i ehogenost eventualno prisutnih nodoznih promena i cisti.

 

             Ultrazvučni pregled dojki

Ultrazvučni pregled dojki je od neprocenjive vrednosti u razjašnjavanju čvorića u dojci otkrivenih palpatornim pregledom ili samopregledom. Ovaj pregled se kod žena u generativnom periodu radi 7 dana nakon prestanka krvarenja kod menstrualnog ciklusa. Sa velikom sigurnošću pomoću ultrazvuka se može razlikovati radi li se o cisti, solidnoj promeni, dobroćudnom ili zloćudnom čvoriću. Ukoliko ipak postoji dilema o prirodi nalaza, ona se može razjasniti Color-Doppler tehnikom u okviru ultrazvučnog pregleda. Time se vrši traganje za patološkim oblicima vaskularizacije, zatim mamografskim pregledom i biopsijom promene.

Kod žena nakon tridesete godine života treba raditi sistematski ultrazvuk dojki svakih šest meseci do godinu dana.

 

    Doppler sonografija ili Color Doppler

Doppler sonografija ili Color Doppler je ultrazvučna tehnika koja radi na bazi Doplerovog efekta. Omogućuje ispitivanje promena u brzini protoka kroz krvne sudove (vrata i glave, gornjih ekstremiteta, donjih ekstremiteta, abdomena).

Indikacije za doppler sonografiju krvnih sudova glave i vrata su vrtoglavice, nesvestice, glavobolje itd.

Indikacije za doppler sonografiju krvnih sudova gornjih i donjih ekstremiteta su grčevi, otoci, slabosti, promene boje i temperature ruke ili noge, kao i mnoga druga stanja prema preporuci lekara.

Oblast : Radiološka dijagnostika