Hipopurinska dijeta

Hipopurinska dijeta

Purinski nukleotidi su esencijalne komponente nukleinskih kiselina. Mokraćna kiselina je krajnji proizvod metabolizma purina kod ljudi.

Količina mokraćne kiseline koja se dnevno sintetiše u organizmu je oko 400mg, dok se ishranom unese dodatnih 300mg.

Hipopurinska dijeta se uvodi kada se smanjuje unos purina preko hrane. To se postiže smanjenim unosom svih vrsta mesa i mesnih prerađevina, od 50 do 100g na dan, iznutrica, povrća iz porodice mahunarki, alkoholnih pića i slično. Korisno je da gojazne osobe smršaju.

Hipopurinska dijeta se preporučuje osobama koje imaju povišene vrednosti mokraćne kiseline u krvi ili osobama kod kojih je uspostavljena dijagnoza Gihta.

Hipopurinska dijeta
Zabranjena jela Dozvoljena jela Dozvoljeno u umerenim količinama
Iznutrice: Beli hleb Hleb od raži
Jetra Pecivo Karfiol
Bubrezi Dvopek Spanać
Mozak Pšenične klice Piletina
Jezik Pšenična krupica Šunka
Mesni ekstrakti: Makarone Ovčije meso
Slanina Kukuruzno brašno Rakovi
Svinjsko meso Pirinač Gljive
Goveđe meso Jaja Masti u hrani ograničiti
Divljač: Mleko Čaj i kafu izostaviti
Jarebica Mladi sir  
Fazan Zelje  
Patka Šargarepa  
Guska Celer  
Divlja svinja Krompir  
Srna Grašak  
Sardine Tikvice  
Školjke  Paradajz  
Alkoholna pića Krastavci  
Sočivo Rotkvice  
Konzervisano meso Sve vrste voća  
Konzervisane ribe Sokovi  
Konzervisani sirevi Jagnjeće meso  
  Ćureće belo meso  
     
     
     
     

dr Jovana Simović
Lekar na specijalizaciji interne medicine

 

Možete nas pratiti i putem našeg Facebook i Instagram profila.