Purinski nukleotidi su esencijalne komponente nukleinskih kiselina. Mokraćna kiselina je krajnji proizvod metabolizma purina kod ljudi.
Količina mokraćne kiseline koja se dnevno sintetiše u organizmu je oko 400mg, dok se ishranom unese dodatnih 300mg.
Hipopurinska dijeta se uvodi kada se smanjuje unos purina preko hrane. To se postiže smanjenim unosom svih vrsta mesa i mesnih prerađevina, od 50 do 100g na dan, iznutrica, povrća iz porodice mahunarki, alkoholnih pića i slično. Korisno je da gojazne osobe smršaju.
Hipopurinska dijeta se preporučuje osobama koje imaju povišene vrednosti mokraćne kiseline u krvi ili osobama kod kojih je uspostavljena dijagnoza Gihta.
| Hipopurinska dijeta | ||
| Zabranjena jela | Dozvoljena jela | Dozvoljeno u umerenim količinama |
| Iznutrice: | Beli hleb | Hleb od raži |
| Jetra | Pecivo | Karfiol |
| Bubrezi | Dvopek | Spanać |
| Mozak | Pšenične klice | Piletina |
| Jezik | Pšenična krupica | Šunka |
| Mesni ekstrakti: | Makarone | Ovčije meso |
| Slanina | Kukuruzno brašno | Rakovi |
| Svinjsko meso | Pirinač | Gljive |
| Goveđe meso | Jaja | Masti u hrani ograničiti |
| Divljač: | Mleko | Čaj i kafu izostaviti |
| Jarebica | Mladi sir | |
| Fazan | Zelje | |
| Patka | Šargarepa | |
| Guska | Celer | |
| Divlja svinja | Krompir | |
| Srna | Grašak | |
| Sardine | Tikvice | |
| Školjke | Paradajz | |
| Alkoholna pića | Krastavci | |
| Sočivo | Rotkvice | |
| Konzervisano meso | Sve vrste voća | |
| Konzervisane ribe | Sokovi | |
| Konzervisani sirevi | Jagnjeće meso | |
| Ćureće belo meso | ||
dr Jovana Simović
Lekar na specijalizaciji interne medicine
Možete nas pratiti i putem našeg Facebook i Instagram profila.








