Hipopurinska dijeta

Hipopurinska dijeta

Purinski nukleotidi su esencijalne komponente nukleinskih kiselina. Mokraćna kiselina je krajnji proizvod metabolizma purina kod ljudi.

Količina mokraćne kiseline koja se dnevno sintetiše u organizmu je oko 400mg, dok se ishranom unese dodatnih 300mg.

Hipopurinska dijeta se uvodi kada se smanjuje unos purina preko hrane. To se postiže smanjenim unosom svih vrsta mesa i mesnih prerađevina, od 50 do 100g na dan, iznutrica, povrća iz porodice mahunarki, alkoholnih pića i slično. Korisno je da gojazne osobe smršaju.

Hipopurinska dijeta se preporučuje osobama koje imaju povišene vrednosti mokraćne kiseline u krvi ili osobama kod kojih je uspostavljena dijagnoza Gihta.

Hipopurinska dijeta
Zabranjena jela Dozvoljena jela Dozvoljeno u umerenim količinama
Iznutrice: Beli hleb Hleb od raži
Jetra Pecivo Karfiol
Bubrezi Dvopek Spanać
Mozak Pšenične klice Piletina
Jezik Pšenična krupica Šunka
Mesni ekstrakti: Makarone Ovčije meso
Slanina Kukuruzno brašno Rakovi
Svinjsko meso Pirinač Gljive
Goveđe meso Jaja Masti u hrani ograničiti
Divljač: Mleko Čaj i kafu izostaviti
Jarebica Mladi sir
Fazan Zelje
Patka Šargarepa
Guska Celer
Divlja svinja Krompir
Srna Grašak
Sardine Tikvice
Školjke  Paradajz
Alkoholna pića Krastavci
Sočivo Rotkvice
Konzervisano meso Sve vrste voća
Konzervisane ribe Sokovi
Konzervisani sirevi Jagnjeće meso
Ćureće belo meso

dr Jovana Simović
Lekar na specijalizaciji interne medicine

Možete nas pratiti i putem našeg Facebook i Instagram profila.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email