Hemijski piling

Hemijski piling

Šta je hemijski piling?

Hemijski piling je procedura poboljšanja kvaliteta i strukture kože tokom dugog vremenskog perioda. Efekti koji se dobijaju korišćenjem hemijskih pilinga još uvek su zlatni standard u odnosu na sve druge metode podmladjivanja kože.

Upitanju je medicinski tretman u toku kojeg obučeni lekar na kožu nanosi rastvore određenih kiselina sa ciljem uklanjanja oštećenog sloja kože. Ovaj postupak omogućava obnavljanje uklonjenog sloja novim i zdravijim slojem kože.

Hemijski pilinzi su efikasna metoda uklanjanja:

Hemijski pilinzi mogu se raditi na licu, vratu, šakama, rukama i nogama. U zavisnosti od dubine, mogu biti površni hemijski pilinzi, srednje duboki hemijski pilinzi i duboki hemijski pilinzi.

Vrste hemijskih pilinga

Najčešće korišćena vrsta pilinga je hemijski piling voćnim kiselinama.

U zavisnosti od koncentracije, hemijski pilinzi voćnim kiselinama mogu biti:

Pilinzi sa AHA kiselinama su značajno ubrzavaju lečenje akni. Blage voćne kiseline uklanjaju masni sloj kože i oslobadjaju pore izumrlih ćelija. Time se olakšava dejstvo aktivnih supstanci koje se koriste u lečenju akni. Izuzetak je terapija Roakutanom kod koje se ne preporučuje upotreba pilinga.

Broj tretmana zavisi od tipa i težine oštećenja kože, odnosno stanja kože koja se tretira. Neki pacijenti su zadovoljni samo sa jednim hemijskim pilingom, ali je najčešće potrebno od 3 do 6 ponavljanja za dobijanje maksimalnog efekta. Blaži hemijski pilinzi glikolnom kiselinom mogu se ponavljati na 7 do 14 dana, dok se dublji pilinzi glikolnom i trihlorsirćetnom kiselinom mogu ponavljati na 4 do 6 nedelja.

Hemijski piling – kontraindikacije

Površni, blaži pilinzi glikolnom kiselinom, osim prolaznog crvenila i blagog perutanja kože, nemaju značajnije neželjene efekte ukoliko se primene na stručan način. Dublji pilinzi glikolnom i trihlorsirćetnom kiselinom su efikasniji u uklanjanju pigmentacija, ožiljaka i bora, ali zahtevaju posebnu negu i brigu o koži pre i posle pilinga, a neželjeni efekti značajno zavise od saradnje i disciplinovanosti pacijenta.Najčešći neželjeni efekat hemijskih pilinga je pojava pigmentacije posle pilinga zbog neadekvatne zašitite od sunčevog zračenja tokom regeneracije kože nakon izvršenog tretmana.

Osim na našem veb sajtu možete nas pratiti i putem našeg Facebook i Instagram profila.