Zablude o mladežima

Zablude o mladežima

Zabluda da mladeže ne treba dirati

Zablude o mladežima postoje kod velikog broja ljudi, a jedna od njih je da mladeže ne treba dirati. Naši stručnjaci tvrde suprotno smatrajući da mladeže treba uklanjati, posebno ako za to postoji indikacija i potreba. Situacije u kojima treba otkloniti mladeže:

  1. Ako se radi o zloćudnom mladežu (maligni melanom – najzloćudniji rak kože)
  2. Kozmetski razlozi
  3. Ako se mladež nalazi na nezgodnom mestu gde se može povrediti (npr. glava, pregibi,predeo oko analnog otvora itd.).

Zabluda da povredom mladež postaje zloćudan

Takođe, postoji i zabluda da, povredom, mladež može postati zloćudan, što nije tačno. Povredom može doći do komplikacija u smislu krvarenja, infekcije i slično, ali na taj način mladež ne može postati zloćudan. Ova zabluda je nastala tako što maligni melanom u invazivnoj fazi svoga rasta počinje spontano da krvari što se pogrešno dovodilo u vezu sa povredom.

Zabluda da su  “ružni mladeži” zloćudni

Još jedna od zabluda u vezi sa mladežima je, da su promene koje izgledaju kao “ružni mladezi” zloćudne. To može biti tačno , ali i ne mora nužno značiti. Seboroična keratoza, koja je sasvim dobroćudna promena na koži, može da, kada je crne boje, podseća na mladež. Postoje slučajevi u kojima promene na koži, koje izgledaju kozmetski sasvim neupadljivo, mogu biti zloćudne.

Pregled mladeža golim okom ne donosi mnogo informacija o samom mladežu, dok se ne obavi dermoskopski pregled mladeža (kada se vidi struktura mladeža; kada se takav mladež skorira (boduje na osnovu 3 ili 7 kriterijuma); zatim određuje da li se radi o zloćudnom mladežu ili karcinomu kože; i onda odlučuje da li takav mladež treba pratiti ili ne itd.)

Zabluda o mladežima koje imamo od rođenja

Zabluda se takođe odnosi i na tzv. Kongenitalne mladeže tj. mladeže koje imamo od rođenja, jer se i na takvim mladežima, naročito ako su veći, može javiti maligni melanom.

Savetuje se da dermatoskopski pregled mladeža obavi svaka osoba, od perioda nakon puberteta pa do starosti, jer se melanom može javiti kako kod starijih tako i kod mladjih osoba. Naročito je važno DIJAGNOSTIKOVANJE NA VREME, JER JE IZLEČENJE 100% KADA SE MALIGNI MELANOM DIJAGNOSTIFIKUJE U POČETNOJ FAZI.

Mr sci dr Miloš Trojanović
spec.dermatovenerologije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email