Oslobodite se bora

Oslobodite se bora

Čak iako ste na suncu veoma pažljivi, neke bore na licu su sa godinama neizbežne. Ali to ne znači da ih morate prihvatiti bez imalo borbe. Iako se nikada u potpunosti nećete osloboditi svojih bora, možete učiniti da budu mnogo manje primetne.

Ne računajte na retinol

Ova komponenta nalazi se u mnogim OTC preparatima za negu kože. Na etiketi se često navodi kao vitamin A, retinal ili retinil palmitat. Bez obzira na to šta piše na etiketi, ne postoje istraživanja sprovedena na ljudima koja bi potvrdila bilo kakva antiejdž svojstva ove supstance. Zato sve što piše uzmite sa dozom rezerve.

Akcenat je i dalje na AHA

Alfa hidroksi kiseline, ili AHA, takođe zvane i glikolne kiseline, jesu voćne kiseline koje ljušte mrtve ćelije kože i ubrzavaju obnovu ćelija. Različiti proizvodi sardže i različite koncentracije AHA-OTC preparati sadrže manje od 10% ovih kiselina. Postoje neke nedoumice oko upotrebe AHA, i Evropska komisija razmatra nova ograničenja u njihovoj primeni, zbog mogućnosti da umesto da je obnove, AHA mogu oštetiti kožu. Poznato je da AHA povećavaju osetljivost kožena sunce, što može dovesti do crvenila, plikova ili opekotina. OTC preparati bi trebalo da na sebi imaju upozorenja. Ako se odlučite da koristite AHA, pripremite se da budete strpljivi, može proći i do šest meseci dok se fine linije na koži ne ublaže i ne nestanu.

EFEKTI ESTROGENA

Istina je da žene koje primaju hormonsku supstitutivnu terapiju imaju manje bora, ali činjenica je da upotreba estrogena sa sobom nosi izvesne rizike. Jedan od razloga je što estrogen kompenzuje smanjenje funkcije lojnih žlezda koje se sa godinama normalno javlja. Prema jednoj studiji, ženama koje su estrogen uzimale godinu dana, debljina kože se povećala za 12 santimetara.

Zaštita ruku

Koža na rukama je tanka, i zato se upravo na tom delu najpre uoče znakovi oštećenja usled izlaganja suncu. Da biste sprečili pojavu bora i staračkih pega, kada nanosite kremu sa zaštitnim faktorom ne preskačite ruke.

Zaštita usana

Nanosite labelo ili karmin koji u sebi sadrže zaštitni faktor.

Potražite zaklon

Ako je moguće, klonite se od sunca u periodu od 10-15h, kada su sunčevi zraci najjači.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email