Zdrava budućnost počinje ovde!

 

Obezbedite svom detetu najbolju brigu o reproduktivnom zdravlju

Dečija ginekologija bavi se ginekološkim problemima u detinjstvu i obuhvata dečiji uzrast od 0 do 10 godina, a adolescentna obuhvata uzrast od 10 do 20 godina života. 

Savremena medicina preporučuje da se prvi ginekološki pregled kod inače zdrave devojčice obavi između 13. i 15. godine, ali i ranije u slučaju postojanja bilo kakvih dilema u oblasti ginekološkog zdravlja. Prva poseta ginekologu mora biti jednostavna, bez straha i stresa.  

Ginekološki pregled malog deteta prilagođen je uzrastu, jednostavan je i bezbolan. Pregledu prisustvuje roditelj i medicinske sestre. 

Adolescencija (ili mladalaštvo) predstavlja period odrastanja u kome dete postaje odrasla osoba. Pubertet kao proces rasta i polnog sazrevanja često je praćen različitim ginekološkim ili endokrinološkim problemima koji ne smeju ostati neprepoznati i nelečeni, jer mogu ugroziti zdravlje. 

Razlozi zbog kojih se pacijenti dečijeg i adolescentnog uzrasta javljaju na ginekološki pregled su:

ginekološki problemi, endokrinološki problemi, sumnja na malformacije, kontracepcija i polno prenosive infekcije.

Vulvovaginitis

Dete je podložno vulvovaginitisu zbog relativno izložene vulve, tankog zida vagine i loše higijene.Dodatni problemi su toplota i vlaga, odeća, pokrivači i moguće seksualno zlostavljanje.Većina vulvovaginitisa je primarni nespecifični vulvitis sa sekundarim vaginitisom. 

Vaginalno krvarenje bez drugih znakova preranog seksualnog razvoja je redak nalaz kod devojčica mlađih od 10 godina. Obično je to benigni simptom, ali pošto može postojati ozbiljno osnovno stanje, potrebno je odgovarajuće praćenje.

Genitalno krvarenje u premenarhalnom uzrastu može biti uslovljeno različitim faktorima kao što su: prisustvo vaginalne infekcije, lihen sklerozusa, kondiloma, stranog tela, tumora, polipa ili prolapsa uretre. Retko tumor uzrokuje genitalno krvarenje, ali zbog ozbiljnosti ove dijagnoze jako je važno detaljno i adekvatno ispitivanje genitalnog krvarenja u uzrastu kada se ono ne očekuje.

Sindrom policisticnih jajnika je najčešći endokrini poremećaj. Potrebno je pažljivo proceniti simptome kao što su: hirzutizam, akne i menstrualne nepravilnosti 2 godine nakon menarhe i povišeni nivoi androgena. Hiperinsulinemija, insulinska rezistencija i gojaznost takođe mogu biti prisutni.

Prevremeni pubertet označava pojavu znakova polnog sazrevanja pre 8. godine života kod devojčica.

Rani pubertet kao konstitucionalno obeležje može da bude samo parcijalan i kao takav se ispoljava uvećanjem dojki, prevremenom pojavom pubične dlakavosti i menstrualnog krvarenja.

Gojaznost devojčica usled povećane količine masnog tkiva i povišenih vrednosti insulina sve češće dovodi do pojave prevremenog puberteta.

Adneksalne mase u dečjem i adolescentnom uzrastu jesu 100 % rizik za reproduktivno zdravlje i reproduktivni potencijal. U uzrastu novorođenčeta se mogu dijagnostifikovati funkcionalne ciste jajnika, u uzrastu pre prve menstruacije, ovarijalne ciste su najčešće povezane sa postojanjem oboljenja štitaste žlezde, mada mogu prouzrokovati i prevremeni pubertet. U menarhalnom periodu su upalni procesi u maloj karlici mogući uzrok nastanka bilateralnih masa, a povezani su sa seksualnom aktivnošću. Ovarijalne i paraovarijalne ciste iziskuju preciznu ultrazvučnu dijagnostiku.

Tarnerov sindrom se javlja kod jedne od 2.500 živorođenih devojčica. Manifestuje se endokrinološkim, kardiovaskularnim i reproduktivnim poremećajima kao i psiho socijalnim. Svim osobama kod kojih se sumnja na Tarnerov sindrom mora se uraditi kariotip.

Anatomski izgled spoljašnjih genitalija kod jednog od 4.500 novorođenčadi je neodređenog izgleda tako da je veoma teško odrediti pol novorođenog deteta. Prilikom pregleda deteta neophodno je poznavanje glavnih karakteristika normalnog procesa polne determinacije i diferencijacije.

Urođene anomalije reproduktivnog trakta

Ovaj termin se odnosi na niz strukturnih poremećaja reproduktivnog trakta (vagine, grlića materice, tela materice i jajovoda), koji se javljaju još u embrionalnom razvoju. 

Poremećaj u razvoju može biti očigledan čim se dete rodi ili se može dijagnostikovati tokom puberteta ili najčešće nakon početka menstruacije. Za neke žene se urođeni poremećaji reproduktivnih organa otkriju tek kada žena pokušava da ostvari trudnoću. 

Kontracepcija

Razvoj zdrave seksualnosti i očuvanje reproduktivnog zdravlja adolescentna pretpostavlja da su dobili znanje i veštine potrebne za ostvarivanje bezbednih i ravnopravnih partnerskih veza lišenih prinude i nasilja i da su im na raspolaganju zdravstvene službe prilagođene njihovim potrebama i da sa lakoćom mogu da nabave određenu kontracepciju i naravno kondome za prevenciju neželjene trudnoće i polno prenosivih infekcija (PPI).

Savetovanje

Uspostavljanje bliskog odnosa sa mladom osobom u bezbednom i prijatnom okruženju će zdravstvenom radniku omogućiti da prilagodi savet i tretman individualnim potrebama. Da bi potražili savet ili pomoć od zdravstveng radnika, adolescenti moraju da budu sigurni da će biti sačuvana tajnost poverenih informacija. 

Izbor kontracepcije za adolescente

Za adolescentkinje su uglavnom prikladni svi reverzibilni kontraceptivi, jer uzrast nije kontraindikacija ni za jedan od savremenih metoda. Izbor kontracepcije treba da bude zasnovan na dokazima. 

Posebnu pažnju treba posvetiti promociji dvojne zaštite, odnosno korišćenju metoda koje ne preveniraju samo trudnoću već i polno prenosive infekcije. 

Hitna kontracepcija

U slučaju mehaničkog oštećenja ili spadanja kondoma treba razmotriti da li je potrebna primena hitne kontracepcije.

PPI – polno prenosive infekcije

Polno prenosive infekcije, uključujući i HIV infekciju mogu da se prenesu putem vaginalnog, analnog i oralnog seksualnog odnosa. U kontrolisanim studijama je utvrđeno da kondom sprečava prenošenje PPI.

U polno prenosive bolesti spadaju: infekcija genitalnim hlamidijama, gonoreja, trihomonijaza, infekcija humanim papiloma virusom, infekcija herpes simpleks virusom, virusni hepatitis, HIV

Testiranje na polno prenosive infekcije

Testiranje treba da obuhvati infekciju genitalnim hlamidijama, gonoreje, sifilis i infekciju HIV. Preporučuje se testiranje na infekciju genitalnim hlamidijama i gonoreju posle 2 nedelje od ekspozicije, a serološko ispitivanje na sifilis, hepatitis B i C i infekciju HIV posle 12 nedelja.

Cena pregleda: 4300 rsd