Botoks

Botoks

Botoks se koristi već više od 20 godina u estetskoj hirurgiji kao najefikasniji i bezbedan ‘brisač’ bora u zonama oko očiju i na čelu.

Bezbolan je, a njegova aplikacija traje svega nekoliko minuta. Licu daje privlačniji i mlađi izgled.

Botoks neće uticati na osetljivost kože niti ćete se osećati ukočeno.

Botoks deluje samo na one pojedinačne mišiće u koje se ubrizgava, tako da okolni mišići ostaju u funkciji. Najčešće se deluje na vertikalne bore između obrva, sitne bore na spoljašnjim uglovima oko očiju, horizontalne bore na čelu, oko usta, u bradu te u vrat kao i regiju oko kolena čime se postižu fantastični rezultati zatezanja koze.

 

Šta sve botoks omogućava?

 • uklanja neželjene bore smejalice
 • uklanja neželjene bore mrštilice
 • suptilno može podići obrve i kapke
 • uklanja izgled ljutnje i umora
 • zateze kozu vrata
 • zateze kozu regije oko kolena
 • lečenje i prevencija pojačanog znojenja pazuha, dlanova, tabana

 

Pre nego što lekar odobri tretman, obavestite ga u slučajevima da dojite, uskoro planirate trudnoću ili bolujete od bolesti koja utiče na živce ili mišiće (bolest povećava rizik pojave nuspojava). Vaš lekar ce uzeti detaljnu anamnezu pre aplikacije.

 

Učinak je vidljiv već nakon nekoliko dana.

Trajanje konačnog rezultata zahvata varira, zavisno od individualnih karakteristika klijenta (u većini slučajeva je od 4 do 6 meseci).

Važno je spomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja dugotrajniji.

 

Oporavak

 • Osoba se može odmah po završetku tretmana vratiti svojim svakodnevnim obavezama.
 • Na mestu uboda može se pojaviti manja modrica, koju možete pokriti puderom.
 • Botox počinje postepeno delovati pet do sedam dana nakon aplikacije, a maksimum efekta ispoljava nakon dve do tri nedelje.

 

Mere opreza

 • Tretman se ne sme izvoditi ako postoji infekcija kože na mestima na kojima bi se preparat trebao aplicirati.
 • Takođe, ne sme se izvoditi na osobama koje su osetljive, tj. alergične na bilo koji sastojak preparata.
 • Osobe sa pojedinim neurološkim poremećajima (ALS, Myasthenia Gravis ili Lambert-Eaton sindrom) imaju povećan rizik pojave ozbiljnijih nuspojava.
 • Najčešće nuspojave su glavobolja, privremeno spuštanje očnih kapaka i vrtoglavica.
 • Sve nuspojave su privremene i ne traju više od nekoliko nedelja.

 

Za koga je botoks namenjen?

Botoks se može primeniti i u ranim dvadesetim ukoliko postoji indikacija. Ne treba se primenjivati kod starijih od 65 godina.

                                                                             Lečenje pojačanog znojenja Botosksom

 

Hyperhidrosis, odnosno pojam kojim se označava pojačano znojenje, može uzrokovati svakodnevne poteškoće u kvalitetu života te u obavljanju normalnih životnih aktivnosti.

Pojačano znojenje se može javiti u samo nekim delovima tela, najčešće u pazuhu, na dlanovima, tabanima ili na čelu (fokalna hiperhidroza) ili se pak može javiti po celom telu (generalizovana hiperhidroza).

 

Terapija

Potrebno je redovno sprovoditi higijenske mere i koristiti odeću i obuću prvenstveno načinjenu od prirodnih materijala.

 

Botulinum toxin  je jedina delotvorna terapija kojom se leči pojačano znojenje. Kod lečenja, toksin se ubrizgava intradermalno tankom iglicom u regije pojačanog znojenja. Toksin sprečava otpuštanje acetilholina, a samim tim i otpuštanje znoja iz znojnih žlezda. Značajno poboljšanje se dogodi kod 95% bolesnika nakon nedelju dana, a sam efekat Botoxa traje između 4-6 meseci. Za navedenu primenu odobren je od strane Američke agencije za lekove i hranu (FDA) 2004. godine.

Kontraindikacije za izvođenje samog postupka su generalizovana hiperhidroza, mijastenija gravis, trudnoća, dojenje te uzimanje određenih lekova, o čemu će Vas lekar obavestiti na pregledu.

Oblast : Botoks