Rast zuba i njihovo održavanje

Prvi zubi (mlečni zubi) počinju da rastu oko 6-og meseca života i nastavljaju sa rastom do oko 3 godine.
Deca dobijaju dvadeset zuba, mlečne zube, tokom prve tri godine života. Zato roditeljima izgleda kao da im stalno niču zubi i ne retko i neke bolesti pripisuju tom sasvim normalnom procesu.

Redosled nicanja zuba

Obično bebi prvo niču dva središnja donja sekutića (jedinice). Sekutići su osam prednjih zuba (četiri donja i četiri gornja). Nekoliko meseci kasnije niču gornji sekutići, njih četiri obično u razmaku od po mesec dana. Prosečna beba od godinu dana ima šest zuba – četiri gore i dva dole. Zatim sledi pauza od nekoliko meseci, do naredne serije. Tada naglo izbija jedan za drugim šest zubića: dva preostala sekutića dole i četiri prva kutnjaka. Kutnjaci ne niču odmah pored sekutića, jer ostavljaju mesto za očnjake.

Posle pojave prvih kutnjaka, sledi pauza od nekoliko meseci pre nego što između sekutića i prvih kutnjaka ne počnu da rastu očnjaci. Ovo se najčešće dešava u drugoj polovini druge godine. Na kraju niču četiri kutnjaka (drugi kutnjaci iza prvih) obično polovinom treće godine. U proseku prvi sekutići niču oko 7. meseca, drugi oko 8. prvi kutnjaci od 10. do 14. meseca, očnjaci od 14. do 20. meseca i na kraju drugi kutnjaci od 24. do 30. meseca. Međutim, to je jedan prosek. Nema potrebe da brinete ako je kod vaše bebe raspored nicanja zuba raniji ili kasniji.

Sta raditi kad počnu da niču prvi zubi?

Rast zuba prouzrokuje kod dece osetljive desni što njih čini vrlo nervoznim. Neka beba kenka, žvaće sve što dohvati, balavi, teško zaspi, budi se svaki čas i to se ponavlja svakih mesec – dva kad joj niču zubi. Drugoj bebi zub nikne neprimetno i roditelji ga vide u ustima, a da nisu ni znali da niče. Možete im pomoći tako što će te svojim prstom blago masirati desni ili malom mekanom četkicom blago češkati desni. Možete mu dati posebnu glodalicu koju pre toga možete neko vreme držati u frižideru. Ona će detetu hladiti desni i na taj način mu olakšati izbijanje zubića.

Postoje gelovi ili tečnosti za bebe koji sadrže sredstva protiv bolova ili male količine anestetika koji ublažuju simptome izbijanja zuba. O ovim sredstvima se možete obavestiti kod Vašeg stomatologa ili pedijatra. Ako dete dobije temperaturu pri izbijanju zuba, prvo kontaktirajte Vašeg pedijatra koji će isključiti neku drugu mogućnost nastanka temperature.

Da li treba prati prve zube?

Kada niknu prvi zubići oni se peru vlažnom gazom, tako što se odsečnim pokretima protrljaju od desni prema donjoj ivici. Potrebno je takve pokrete uraditi najmanje pet puta, i to sa vidljive strane, ali i sa strane okrenute usnoj duplji. Takođe, zubići se mogu očistiti i posebnom četkicom za zube koja se natakne na prst – što je u isto vreme i izvrsna masaža. Prvi zubi se peru ujutru i uveče. Za to vreme bebica treba samo da se igra sa zubnom četkicom (kako bi se navikla na nju).

Kada bi trebalo početi sa korišćenjem četkice i paste za zube?

Od druge godine se preporučuje redovno korišćenje četkice za zube i decje paste Dečja pasta za zube koja sadrži florid jača zubnu gleđ i sprečava stvaranje karijesa. Minimalna doza će biti sasvim dovoljna. Ako se dobro razmaže po vrhovima četkice, ne može se progutati.

Koji je pravilan način pranja zuba mog deteta?

• Postavite četkicu na liniju između zuba i desni pod uglom od 45 stepeni
• Prvo nežno pravite male, kružne pokrete čisteći jedan po jedan zub, a zatim povlačite četkicu u smeru rasta zuba (gornje zube na dole, a donje zube na gore). Vodite računa da ne preskočite neki zub ili stranu.
• Četkajte grizne površine zuba pokretima napred – nazad. Budite sigurni da ste isčetkali sve fisure i ulegnuća. Takođe morate pratiti da ne bi nešto propustili.
• Nemojte zaboraviti da operete zube i sa unutrašnje strane koja je okrenuta ka jeziku. Takođe postavite četkicu pod uglom od 45 stepeni na liniju desni i prvo blagim kružnim pokretima protrljajte svaki zub, a onda ih iščetkajte pokretima u prvcu u kom rastu.
• Blago operate jezik svome detetu da biste uklonili bakterije i održali svež dah.
• Pomozite detetu da ispere usta i zube.

Zašto treba lečiti mlečne zube

Kada je pravo vreme za prvu posetu stomatologu?

Veoma je važno da prva poseta stomatologu bude pozitivno iskustvo i protekne prijatno. Važnu ulogu u pripremi Vašeg deteta imate baš Vi. Mi Vam možemo pomoći tako što ćemo Vas uputiti šta bi bilo dobro da uradite ili kažete i šta nikako ne bi trebalo. ZAPAMTITE, deca se ne rađaju sa strahom od stomatologa – već ga stiču kroz negativno iskustvo.