Karijes mlečnih zuba

Karijes se na mlečnim zubima veoma brzo stvara i razvija jer je njihova gleđ veoma tanka u poređenju sa stalnim zubima. Ako se karijes javi, veoma je važno da se što pre sanira. U ovoj fazi se veom lako zub može izlečiti. Ako se karijes proširi, zahtevaće mnogo veću sanaciju (restauraciju) i postaće bolan za dete. Ne lečen kariozan zub bilo mlečni ili stalni može dovesti do ozbiljne infekcije (abcesa) koji često rezultira ekstrakcijom (vađenjem)zuba ili u krajnjem slučaju hospitalizacijom. U slučaju da mlečni zub mora da se odstrani, kao posledica ne lečene infekcije, biće potrebno napraviti distancer. U suprotnom, susedni zub će se pomeriti i zauzeti mesto stalnom zubu.

Cirkularni karijes(sindrom flašice)

Cirkularni karijes ili sindrom bebi flašice je karijes koji se najčešće javlja kod beba i male dece. Razvija se veoma brzo kao posledica čestog davanja preko flašice, duži vremenski period tečnost koja sadrži šećer. Ovom vrstom karijesa su najčešće zahvaćeni prednji gornji zubi.

Problem najčešće nastaje kada se dete uspavljuje sa flašicom u kojoj se nalazi mleko, sok, zaslađena voda i sl. Dok dete spava, šećer iz tečnosti se taloži (najviše na prednjim, gornjim zubima). Bakterije koji se normalno nalaze u ustima svakog deteta pretvaraju šećer u kiselinu koja dovodi do razvoja karijesa. Ovaj zubni kvar je vrlo karakterističnog izgleda i vide se, najčešće, kao tamne mrlje na svim prednjm zubima.

Vi možete sprečiti cirkularni karijes

• perite zube detetu svakog dana
• nemojte davati detetu da se uspavljuje sa tečnostima koje sadrže šećer
• nemojte davati detetu tečnosti koje sadrže šećere da biste ga umirili, naročito duži vremenski period
• dajte Vašem detetu običnu vodu kada je žedno
• vodite dete redovno na kontrole kod stomatologa

Veoma je važno da stomatološki pregledi budu redovni, svakih 6 meseci. To je najbolji način da se izbegnu eventualni problemi. Pri kontrolama, stomatolog može videti i minimalnu karijesnu promenu koja, ukoliko se ne sanira, može imati za posledicu rani gubitak zuba. U kasnijoj fazi, svaki izgubljeni zub može izazvati brojne nepravilnosti koje zahtevaju dugotrajnu terapiju.