Infektivna mononukleoza - Bolest poljupca

Infektivna mononukleoza je bolest mladih odraslih osoba, koja se prenosi direktinim kontaktom sa oralnim sekretom (pljuvačkom) zaražene osobe.

Uzročnik infektivne mononukleoze je EBV ( Epštajn- Barov virus), koji je poreklom iz porodice Herpes virusa. Osoba koja je jednom preležala infekciju EBV, neće ponovo biti inficirana, ali je zdrav nosilac i izvor infekcije. Ukoliko u telu nema antitela za ovaj virus, osoba se može zaraziti ljubljenjem, u javnom prevozu (zbog kijanja i kašljanja putnika), deljenjem čaša i pribora za jelo sa inficiranom osobom, kao i korišćenjem istog pribora za održavanje lične higijene.

Nakon inkubacije od 5-15 dana ( moguće je i duže), postepeno se javljaju malaksalost, pospanost, bol u mišićima, gušobolja i glavobolja, praćeni subfebrilnim temperaturama. Telesna temperatura počinje da raste, praćena je groznicom, mučninom i povraćanjem. Prisutna je bolnost i otečenost limfnih čvorova vrata, a kasnije moguće i pazuha i prepona. Ždrelo je crveno, krajnici natečeni i crveni, sa mogućim gnojnim naslagama. Jetra i slezina su uvećane. Može se javiti prolazna depresija. Tegobe traju 2-4 nedelje, a malaksalost se može zadržati i mesecima.

Komplikacije infektivne mononukleoze su retke. Otečeno ždrelo može otežati gutanje i disanje, a povrede trbuha mogu izazvati pucanje slezine.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i detekcijom EBV u pljuvački i krvi (korišćenjem seroloških testova).

Antivirusni lekovi se nisu pokazali efikasnima. Lečenje obuhvata simptomatsku terapiju: analgetike, antipiretike i higijensko- dijetetski režim ishrane (povećan unos voća i povrća, tečnosti, održavanje visokog nivoa lične higijene, izbegavanje stresnih situacija).

Preporučuje se strogo mirovanje!

dr Keča Dunja
Lekar opšte medicine