Hipertireoza

Hipertireoza predstavlja pojačanu funkciju štitaste žlezde, a simptomi ovog stanja koje češće pogađa žene nego muškarce (odnos je 4:1), relativno se lako prepoznaju: nervoza i razdražljivost, gubitak kilograma uprkos pojačanom apetitu, opadanje kose, ubrzan i nepravilan rad srca, podrhtavanje, nepodnošenje toplote…

Hipertireoza: Sport, sunce, more – nikako
Kod hipertireoze se ne preporučuju boravak na moru, izlaganje visokim temperaturama, sunčanje i aktivno bavljenje sportom. Savetuju se boravak na planini, na svežem vazduhu, umerena fizička aktivnost, šetnja i izbegavanje stresnih situacija. Osim toga mogu se javiti i poremećaji na očima u vidu otoka kapaka, bola, zamagljenja vida, osećaj nedostatka vazduha, pritisak u dnu vrata… Koža je topla i vlažna, a javljaju se i promene na noktima.

Hipertireoza se može javiti iz različitih razloga. To stanje može biti posledica autoimunog zapaljenja žlezde i njenog difuznog uvećanja i tada se naziva Graves-Basedovljeva bolest, ili prisustva jednog ili više čvorova u štitnoj žlezdi koji pojačano sintetišu i luče hormone . Tada govorimo o toksičnom adenomu ili polinodoznoj toksičnoj strumi.
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, ultrazvučnog pregleda štitne žlezde i laboratorijskih analiza. U krvi se nalaze niske, ponekad nemerljive vrednosti TSH, uz povišene vrednosti hormona štitaste žlezde, a kod Gravesove bolesti i vrlo važan nalaz povišenih antitela na TSH receptor.

Hipertireoza je, ako se ne leči, ozbiljno oboljenje jer prvenstveno oštećuje srčani mišić, ali se uz primenu odgovarajuće terapije danas relativno brzo može staviti pod kontrolu, pa i potpuno izlečiti. Lečenje podrazumeva primenu tireosupresivnih lekova u dozi koja se prilagođava svakom pacijentu. Kontrole su u početku na četiri do šest nedelja, i ponavljaju se dok rezultati ne pokažu da je pacijent uveden u eutireoidno stanje, odnosno da je nivo hormona u krvi normalan. Uz terapiju, danas se vrlo brzo postiže remisija bolesti (ozdravljenje) koje se potom, uz nastavak terapije, održava tokom sledećih 18 do 24 meseca. Ukoliko pacijent šest meseci nakon prestanka terapije ima normalan nivo hormona u krvi, smatra se da je ozdravljenje potpuno. Ako do remisije bolesti ne dođe nakon 18 do 24 meseca neprekidne primene lekova, preporučuju se radioaktivni jod, prvenstveno kod starijih pacijentkinja ili hirurško lečenje, koje podrazumeva tireoidektomiju – uklanjanje štitaste žlezde u celosti. Poremećaje u radu štitaste žlezde moguće je, dakle, izlečiti ili bar držati pod kontrolom.

Ako se lako i brzo gojite, ili imate pojačan apetit, a uprkos tome gubite na kilaži, hvata vas jeza iako je napolju toplo ili vam je vruće i kad se svi oko vas smrzavaju, opada vam kosa, srce vam „preskače“ ili „lupa“, ako se pojačano znojite, osećate stezanje u vratu, ako vam trnu ruke, suvo kašljete, ako ste nervozni i uznemireni, ako ste svaki čas prehlađeni, ako su vam menstruacije neredovne, možda vam je „proradila“ štitasta žlezda. Brinite o sebi i svom zdravlju, posetite lekara.