Akutno zapaljenje žučne kesice - Akutni Holecistitis

Akutni holecistitis je akutno zapaljenje zida žučne kesice, praćeno abdominalnim bolom i povišenom telesnom temperaturom.

U 90% slučajeva je uzrok opstrukcija (zatvaranje) vrata žučne kesice kalkulusom (kamenom), koji predstavlja mehaničku prepreku, zbog čega dolazi do ishemije (nedovoljne prokrvljenosti ) zida žučne kesice i staze (otežanog protoka) žuči.

Bakterijska infekcija je sekundarna i najčešće je poreklo bakterija iz digestivnog trakta.Kod preostalih 10 % slučajeva , uzročnici su različiti: trauma,posledice abdominalnih operacija, gladovanje, prejedanje, infekcij žučne kesice, karcinom žučne kesice itd.

Akutni holecistitis karakteriše bol u gornjem stomaku (obično 3-5 sati nakon masnog obroka), praćen mučninom i povraćanjem. Bol je jak, najčešće lokalizovan sa desne strane i može da se širi u desno rame, lopaticu i kičmu. Bol se pojačava pri disanju i kašlju. Povišena telesna temperatura je prisutna.

Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke slike, laboratorijskih analaza (povećan broj leukocita, ubrzana sedimentacija, povišene vrednosti alkalne fosfataze, gama GT i AST) i na osnovu ultrazvučnog pregleda abdomena.

Lečenje obuhvata, pre svega, prestanak unosa hrane i tečnosti na usta, popravljanje opšteg stanja pacijenta, lečenje infekcije antibioticima i ublažavanje bolova analgeticima.

Akutni simptomi će se povući kod 70% pacijenata, a javljanje komplikacija predstavlja apsolutnu indikaciju za hitnu holecistektomiju (odstranjivanje žučne kesice operativnim putem).

Pored klasičnog odstranjenja žučne kesice, danas je široko rasprostranjen laparoskopski pristup.

dr Keča Dunja
Lekar opšte medicine