Dermoskopski pregled mladeža

dermatoskopski_pregled_mladeža

Dermoskop je uređaj koji prosvetljava i uveličava promene na koži i omogućava nam da vidimo da li mladež raste u dubinu ili ne (što se ne može videti golim okom). Dermoskopija se primenjuje pre svega u dijagnostici dobroćudnih i zloćudnih mladeža, pre svih, malignog melanoma. Metoda je izrazito pouzdana, s obzirom da se dermoskopskim pregledom melanom dijagnostifikuje u skoro 100% slučajeva.

Kada treba obaviti dermoskopski pregled i kako izgleda pregled?

mladezi

Dermoskopski pregled bi trebalo da obavi svaka osoba nakon puberteta, to je jako važno pošto se melanom može javiti i kod starijih i kod mlađih osoba (ređe). Pregled jednog mladeža u proseku traje oko 10-tak sekundi. Obzirom da čovek u proseku ima od nekoliko desetina do nekoliko stotina mladeža pregled traje od 15-20 minuta.

Jako je važno istaći da se svi mladeži pregledaju, jer se može desiti da mladež golim okom izgleda sasvim bezazleno, a da se u stvari radi o zloćudnom mladežu!

Takođe, čim se primete promene na mladežu u smislu nepravilnog oblika promene, nepravilnost ivice, prisustvo više boja, promena veća od 6 mm u prečniku, krvarenje, rana, crvenilo, bol, svrab, povreda mladeža itd. treba se obratiti dermatologu.

Mr sci dr Miloš Trojanović
Specijalista dermatovenerologije