Česta pitanja

Kad dobijam rezultate hematoloških i biohemijskih analiza?

U Domu zdravlja „Vizim” rezultati hematoloških i biohemijskih analiza su gotovi istog dana, a rezultati mikrobioloških analiza nakon maksimum tri dana. U slučaju da je pacijent teško pokretljiv ili potpuno nepokretan, organizujemo dolazak na kućnu adresu radi uzimanja uzoraka za laboratorijsko testiranje.

Šta podrazumeva pregled lekara opšte medicine?

Pregled lekara opšte medicine podrazumeva uzimanje detaljnih podataka o opštem stanju pacijenata,a potom kompletan klinički pregled: krvni pritisak, puls, telesna temperatura, saturacija, ŠUK (šećer u krvi)…

Kako da se pripremim za sistematski pregled?

Obucite odeću koja će Vam omogućiti lakšu pripremu za pregled. Ponesite stare laboratorijske rezultate i medicinske izveštaje. Ako nosite naočare, obavezno ih ponesite na pregled. Isto tako ako koristite sočiva ponesite posudu za čuvanje istih jer će možda tokom pregleda biti potrebno da ih skinete.

Zašto su važni sistematski pregledi?

Redovni sistematski pregledi predupređuju mnogobrojna oboljenja i omogućavaju da se u slučajevima pojave bolesti, svaka promena u ljudskom organizmu blagovremeno otkrije i da se na vreme otpočene lečenje. Globalna tendencija porasta različitih vrsta oboljenja, na žalost, ne zaobilazi Srbiju.

Kako pomoći detetu ako do sunčanice dođe?

Ukloniti dete sa sunca, smestiti ga u klimatizovanu prostoriju, prostoriju zamračiti, istuširati dete mlakom vodom, dati mu da pije dovoljno tečnosti, češće i u manjim količinama, posebno ako je povraćalo. Ukoliko dete ima povišenu temperaturu dati mu lek za snižavanje temperature.

Kako da obavim pripremu za ultrazvučni pregled?

Priprema za ultrazvuk abdomena se sastoji u neunošenju hrane minimum 6-8 sati, a najbolje 12 sati pre pregleda.Dva do tri dana pre ultrazvuka, poželjno je ne uzimati hranu koja stvara gasove i izbegavati žitarice voće i povrće.

Šta spada u „Vizim” program dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja?

U taj paket spadaju pregledi (opšta medicina, internistički pregled, kardiološki pregled, pulmološki pregled, ginekološki pregled sa kolposkopijom i Papa-testom, oftalmološki pregled, stomatološki preventivni pregled, dermatološki pregled, fizijatrijski pregled), dijagnostika (ultarzvučni pregled, dopler dijagnostika, audiometrija, pregled očnog dna, spirometrija), laboratorija (kompletna krvna slika, biohemija, analiza urina) kao i terapija (usluga davanja infuzija i lekova).

Kad se radi ultrazvučni pregled dojki?

Ovaj pregled se kod žena u generativnom periodu radi 7 dana nakon prestanka krvarenja kod menstrualnog ciklusa. Sa velikom sigurnošću pomoću ultrazvuka se može razlikovati radi li se o cisti, solidnoj promeni, dobroćudnom ili zloćudnom čvoriću.

Šta je mezoterapija?

Mezoterapija je nehirurška procedura pomoću koje se neinvazivnim mikroinjekcijama, ubrizgavaju mezoterapijski kokteli. Ovi kokteli se sastoje od: vitamina, hijaluronske kiseline, aminokiselina, minerala, antioksidanasa, faktora rasta… Mezoterapija povećava elastičnost i čvrstinu kože, poboljšava hidrataciju I ublažava sitne bore svojim antioksidativnim efektom. Stimulišući ćelijski metabolizam, mezoterapija podstiče podmlađivanje kože i doprinosi usporavanju procesa starenja.

Kome je namenjena obuka prve pomoći?

Budućim vozačima svih kategorija, kao i zaposlenima u određenim kompanijama, potrebno je uverenje o položenom ispitu iz prve pomoći. Otuda Dom zdravlja „Vizim” u svojim prostorijama organizuje predavanja u sklopu obuke iz prve pomoći, a nakon što polaznici polože završni ispit, izdaje im se neophodno uverenje.

Kakva terapija se primenjuje za trombozu vene?

Najznačajnija akutna komplikacija proširenih vena je tromboza vena, u terapiji se primenjuju trombolitici, niskomolekularni heparini, fibrinolitici, antikoagulantna terapija i kompresivna terapija.
Česte akutne komplikacije su dermatitisi (oštećenje kože), ruptura vene i celulitis (infekcija kože i podkožnih tkiva), sa povišenom temperaturom, crvenilom kože i otokom.

Šta je kolposkopija i da li boli?

Kolposkopija je način da se izbliza pregleda grlić materice. To je brz i jednostavan način da se otkriju ćelijske promene na grliću materice koje bi mogle ugroziti zdravlje žene i preći u karcinom.Kolposkopija je skoro bezbolna. Pacijentkinja može osetiti izvesan pritisak tokom ulaska spekuluma i/ili slab “ubod” ili peckanje usled natapanja grlića rastvorom sirćeta.

Šta je PAP bris, a šta HPV tipizacija?

Bris grlića materice koji se u laboratoriji boji specijalnim bojama po posebnoj proceduri zove se PAP bris ili bris bojen po metodi Papanikolau, grčkog doktora koji je otkrio ovaj dijagnostički postupak. Ovakav bris omogućava pripremu za mikroskopsko posmatranje uzorka ćelija sa površine grlića materice, na osnovu čega se mogu otkriti abnormalne ćelije koje se mogu povezati sa karcinomom grlića.