Botoks

Botoks

Šta je botoks?

Botoks ili Botulinum toxin A je produkt specifičnih bakterija – clostridium botulinum, koje izazivaju trovanje hranom zvano botulizam. Otrov koji proizvode ove bakterije spada u najtoksičnije materije koje se nakon farmakoloških obrada mogu koristiti i u druge svrhe. U medicinske svrhe se koristi , prečišćena, slabo koncentrovana forma toksina kao deo zvaničnih terapija kod mnogih oboljenja.

Kada se odlučiti za tretman botoksom?

Ubrizgavanje botoksa u malim dozama u specifične mišiće od strane edukovanog lekara, blokira hemijske signale i onemogućava preterane kontrakcije mišića, a samim tim i nastajanje bora na regijama lica.
Koža lica oslikava pokrete naših mišića usecajući bore. Blokiranjem rada odredjenih mišića, nestaju bore na koži, a već duboko urezane bore značajno se ispravljaju.
Za tretman botoksom se treba odlučitiu slučaju da postoje:

Način primene botoksa

Injekcije botoksa se ne apliciraju u mišić podizač obrva, tako da osoba zadržava potpuno prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomeranjem obrva.

Injekcije botoksa nisu dobra opcija kada ne mogu sve bore na licu biti ispravljene ili ublažene botoksom. Injekcijama botoksa se ne mogu ispraviti bore nastale oštećenjem od Sunca. Takođe, nije preporučljivo tretirati linije na donjoj polovini lica. Mišići ove regije značajni su za uobičajene dnevne funkcije i ne preporučuje se da budu oslabljeni.

Pored tretmana bora na licu, injekcije botoksa koriste se kod upornih glavobolja, problema sa pokretima očiju i problema sa mišićnim spazmima. Takođe, pojačano znojenje – hiperhidroza, tretira se sa većim razredjenjem botoksa i površnom aplikacijom direktno ispod kože. Na ovaj način se ublažava funkcija znojnih žlezda, a jedan tretman omogućava najmanji period od 6 meseci do 1 godine bez pojačanog znojenja.

Botoks odn. injekcije botoksa su potpuno bezbedne kada ih aplicira edukovan i iskusan lekar.

Botulinum toxin A koristi se od 1980 godine za za tretiranje različitih poremećaja mišića u neurologiji i oftalmologiji. 1987 dobio je i odobrenje od Svetske zdravstvene organizacije – FDA za bezbedno i efikasno korišćenje kod uzrasta od 18 do 65 godina u tretmanu blagih i izraženih bora na čelu, izmedju obrva i oko očiju. Do danas postoje samo dva odobrena preparata – Botox (Allergan) i Dysport.

Botoks – kontraindikacije

Moguće komplikacije nakon tretmana botoksom:

Rezultat primene botoksa primetićete već nakon nekoliko dana ali puno dejstvo nastaje nakon deset dana od apliciranja injekcija. Aplikacijom umerene količine botoksa zadržava se potpuno prirodan izraz lica, i ni jedan antirid ili krema ne može sa takvim efektom odložiti formiranje i produbljivanje bora na licu. Dejstvo aplikacije botoksa traje četiri do šest meseci, nakon čega se mišić u potpunosti oporavlja. Nakon toga, tretman se može neograničeno puta ponavljati bez ikakvih kontraindikacija. Takođe, tretmani mogu biti prekinuti svakog trenutka bez ikakve bojazni da će na licu nastati bilo kakve posledice.

Osim na našem veb sajtu možete nas pratiti i putem našeg Facebook i Instagram profila.